Behandelingen
Onze behandelingen voeren wij steeds uit met de grootste zorg. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van welke behandelingen wij aanbieden.
Controle
Een regelmatige controle van jouw gebit is van groot belang. Afhankelijk van jouw risicoprofiel wordt de frequentie van je controle bepaald. Voor volwassenen is dit meestal jaarlijks of halfjaarlijks. Voor kinderen raden we standaard een halfjaarlijkse controle aan. Bij de controle zal jouw mond volledig gereinigd worden met ultrasone instrumenten, een zoutstraling en/of polijstpasta. Ons doel is om al onze patiënten een gezonde mond te bezorgen.
Preventie
Alles staat of valt met een goede dagelijkse mondhygiëne. Hier hechten we veel belang aan in onze praktijk. De tandarts zal uitleggen hoe je op een correcte manier kan poetsen, zodat je zo weinig mogelijk problemen zal ontwikkelen.
Tanden hebben heel wat te verduren in onze mond. Tandweefselverlies kan verschillende oorzaken hebben: cariës, erosie, slijtage, trauma, …
In de eerste plaats proberen we het tandweefsel te herstellen met behulp van vulmateriaal (composiet). Composiet wordt bij ons in de praktijk onder rubberdam geplaatst indien mogelijk. Dit is een rubberen lapje dat de tanden van de rest van de mond afzondert. Op deze manier wordt er een proper werkveld gecreëerd. Dit rubberen lapje zorgt ervoor dat de hechtcapaciteit van de vulling verbeterd wordt zodat de vulling langer meegaat. Wij plaatsen geen amalgaamvullingen meer (grijs vulmateriaal).
Wanneer de breuk of het verlies van tandmateriaal te groot is, blijkt een vulling vaak onvoldoende om de tand op lange termijn te behouden. In deze situaties zal jouw tandarts een keramische overlay of kroon voorstellen. Meer informatie hierover vind je bij ‘Restauratieve tandheelkunde’.
Wanneer de breuk of het verlies van tandmateriaal te groot is, blijkt een vulling vaak onvoldoende om de tand op lange termijn te behouden. In deze situatie zal jouw tandarts een keramische overlay of kroon voorstellen.
Een overlay of kroon wordt vervaardigd in 2 afspraken. Tijdens de eerste afspraak wordt er tandweefsel weggenomen zodat er voldoende ruimte is voor de restauratie. Hierna wordt er een afdruk of digitale scan gemaakt die naar de tandtechnieker wordt gestuurd. De tandtechnieker zal de overlay of kroon dan vervaardigen in het gewenste materiaal.
Tijdens de tweede afspraak wordt de overlay of kroon dan geplaatst op de eigen tand.
Indien er één of meerdere tanden verloren zijn, kunnen deze door middel van een brug of implantaten vervangen worden. Een brug bestaat uit meerdere porseleinen tanden die geplaatst worden op jouw eigen tanden. Hierbij worden je eigen tanden als pijlers voor deze brug gebruikt.
Verloren tanden kunnen ook vervangen worden door middel van implantaten. Een implantaat is een titaniumschroef die in jouw tandbeen wordt geplaatst. Nadat het implantaat is vastgegroeid, kan er bij de tandtechnieker een implantaatkroon gemaakt worden. Deze wordt op jouw implantaat verschroefd. Indien er meerdere implantaten in de mond staan kan er een implantaatbrug op de implantaten geplaatst worden. Hiermee kunnen meerdere ontbrekende tanden worden aangevuld.
Voor meer informatie kan je terecht bij jouw tandarts.
Bij een geïnfecteerd, ontstoken of genecrotiseerde tandzenuw, is een wortelkanaalbehandeling (of endodontische behandeling) vaak aangewezen. Hierbij wordt er een opening in de tand gemaakt om de zenuw uit de tand te verwijderen en de wortelkanalen helemaal proper te maken. Deze wortelkanalen moeten opgevuld worden om toekomstige ontsteking te vermijden. Bij urgente tandpijn wordt de zenuw op het moment zelf uit de tand gehaald en zal het opvullen van de wortelkanalen nadien in een tweede zittijd gebeuren.
Naar de tandarts gaan is belangrijk vanaf een jonge leeftijd. De ideale leeftijd om de eerste maal bij de tandarts te komen, is vanaf 2,5 – 3 jaar. Op deze eerste consultaties is het de bedoeling een band op te bouwen met de tandarts en gewend te raken aan de omgeving. Zo kunnen we als het kind wat ouder is, zonder enig probleem een eventueel probleem vlekkeloos verhelpen.
Alle algemene tandartsen in de praktijk verzorgen dagelijks kinderen en passen hun behandeling steeds aan naar de noden van jouw kind.
Een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) of het bot (parodontitis) rondom de tanden kan ontstaan door tal van redenen. Indien één van deze problemen wordt vastgesteld door jouw tandarts, zal deze je doorsturen naar een deskundige specialist waarmee wij nauw samenwerken. Deze specialist (parodontoloog) gaat dan samen met jou het tandvlees behandelen en de oorzaak van de problemen mee detecteren.
Voor meer informatie kan je steeds terecht bij jouw tandarts.
Orthodontie is een tak van de tandheelkunde waarbij tanden verplaatst worden om zowel de esthetiek als functionele beet van het gebit te verbeteren. Orthodontie kan zowel bij kinderen als volwassenen.
Voor een orthodontische behandeling zal jouw tandarts je doorverwijzen naar een deskundige specialist, een orthodont, waarmee wij nauw samenwerken.
Na een orthodontische behandeling wordt er vaak een retentiedraadje gekleefd aan de binnenzijde van je voorste tanden. Dit om jouw tanden op lange termijn mooi in dezelfde positie te houden. Is jouw draadje kapot? Dan kan je zowel bij jouw orthodont als in onze praktijk terecht voor een herstelling of het plaatsen van een nieuw draadje.
Voor meer informatie kan je steeds terecht bij jouw tandarts.
Als praktijk proberen we ons te organiseren om te allen tijde patiënten met (pijn)klachten te helpen. Hiervoor voorzien wij elke dag plaatsen in de agenda die enkel de dag zelf ingevuld worden. Vanaf 9 uur ‘s morgens kan je naar onze praktijk bellen voor een urgentieplaats. Deze urgentieafspraak focust zich enkel op het behandelen van het acute tandprobleem. Hierbij gaan we efficiënt te werk om pijnverlichting te bieden dankzij verdoving en nadien de nodige behandeling uit te voeren zoals het plaatsen van een vulling, een ontzenuwing of het verwijderen van een tand.
Wanneer tanden verloren zijn gegaan, kunnen we deze vervangen met behulp van implantaten.
Een implantaat is een titanium schroef die in het kaaksbeen wordt geplaatst. Dit heeft als functie een tandwortel te vervangen. Het plaatsen van een implantaat gebeurt door een specialist. Jouw tandarts kan je daarbij steeds doorverwijzen naar een kwaliteitsvolle en betrouwbare specialist.
Na een periode van heling kan jouw tandarts dan een kroon, brug of klikprothese vervaardigen die steunt op de implantaten.
Voor meer informatie kan je steeds bij jouw tandarts terecht.
Een uitneembare prothese is een goede en economische oplossing om verloren gegane tanden te vervangen.
Partiële prothese of volledige prothese?
Een partiële prothese is een tandprothese die zichzelf met behulp van ankers/haakjes vasthoudt aan de resterende tanden.
Wanneer er geen resterende tanden meer aanwezig zijn, is er nood aan een volledige prothese. Deze zal geen gebruik kunnen maken van ankers/haakjes, maar houdt zichzelf vast door middel van een aanzuigeffect door het bedekken van het tandvlees en in de bovenkaak van het gehemelte.
Kunststofprothese of skeletprothese?
Bij een kunststofprothese is de prothesebasis volledig gemaakt uit een kunststofmateriaal. Om een voldoende sterkte te voorzien, is er een bepaalde dikte nodig. Wanneer er geen tanden meer aanwezig zijn, wordt er vaak gekozen voor een volledige kunststofprothese. Als we een partiële kunststofprothese maken, zijn de ankers/haakjes flexibel en ingebed in de kunststof.
Bij een skeletprothese wordt er een groot deel van de kunststof vervangen door een metaalstructuur. Aangezien metaal een sterker materiaal is dan kunststof, kunnen we de prothese dunner maken dan een kunststofprothese. Bij een partiële prothese zullen de haakjes/ankers die zich vastgrijpen aan de volledige tanden, mee in één geheel gegoten zijn met de rest van de metaalstructuur. Dit zorgt ervoor dat de haakjes vaster zitten en minder snel hun houvast verliezen. Omdat een partiële skeletprothese dunner is en vaster zit dan een kunststofprothese geniet deze optie voor de meeste mensen de voorkeur.
Immediaatprothese
Wanneer je één of meerdere tanden moet laten verwijderen, kunnen we als tijdelijke oplossing een prothese maken. Hierdoor kan je na jouw afspraak een tandaanvulling hebben en hoeft u niet naar huis te gaan zonder tanden. Deze prothese wordt op voorhand gemaakt aan de hand van een afdruk of een scan van jouw gebit. Na de nodige genezingsperiode kom je dan terug naar de praktijk voor het vervaardigen van jouw definitieve tandaanvulling.
Uitneembare klikprothese op implantaten
Een prothese kan mogelijks bij eten of spreken gaan bewegen in de mond. Om meer ondersteuning te bieden aan jouw prothese wordt er daarom vaak gekozen om implantaten te plaatsen. Als er implantaten in de mond geplaatst zijn, kunnen wij met behulp van een tussenconstructie de prothese laten vastklikken op de implantaten. Dit zorgt ervoor dat de prothese vast blijft zitten en dat er in de bovenkaak geen noodzaak meer is om het volledige gehemelte te bedekken, wat het comfort enorm verbetert!
Sommige patiënten storen zich aan de kleur van hun eigen tanden. Tanden worden bij iedereen doorheen de jaren donkerder. Dit proces kan versneld zijn door roken, poetsgewoontes en kleurstoffen in de voeding. Ook kunnen medicatie, trauma’s of een aangeboren aandoening aan de oorzaak liggen.
In vele gevallen kunnen wij jouw tanden lichter maken op een veilige en efficiënte manier met home-bleaching. Je krijgt daarvoor op maat gemaakte transparante malletjes en een bleekgel mee. Daarna ga je volgens onze instructies enkele weken aan de slag tot het gewenste resultaat bereikt is.
Voor meer informatie kan je bij jouw tandarts terecht.
Stoor je jezelf aan de esthetiek van jouw gebit?
Wij kunnen jouw glimlach verbeteren met behulp van veneers (ook facings genoemd). Veneers zijn dunne porseleinen schelpjes die aan de voorzijde van jouw tanden verkleefd worden. Om ervoor te zorgen dat de tanden een mooie vorm krijgen en niet te dik worden, wordt er een dun laagje glazuur weggeslepen dat we vervangen door een porseleinen veneer. Hierdoor kunnen zowel de vorm als kleur verbeterd worden. Met behulp van verschillende digitale technieken is het mogelijk om voor de behandeling een beeld te krijgen van het eindresultaat. Dit kan je samen met jouw tandarts bespreken en aanpassen zodat je zo goed als mogelijk weet welk eindresultaat je zal bekomen.